úterý 28. prosince 2010

Ukradl padesátníky a usnul na otomanu



Na závěr roku 2010 si ještě představme posledního kandidáta na titul Hloupý odbrušovač. Na Štěpána se devatenáctiletý mladík vloupal v osm večer do domu v Libině. Prošel do prodejny, odkud si vzal cigarety. Pak se vrátil do obydlené části domu, kde v kuchyni vzal bankovky cizí měny, neplatné mince a v obýváku pak rozbil okrasnou skleněnou misku.
Následně si dal na otomanu šlofíka, z něhož jej probudila až přivolaná policejní hlídka. Mladík, který putoval do policejní cely v Šumperku, způsobil škodu za patnáct stovek.

(ilustrační foto)

pondělí 27. prosince 2010

Vánoce ve znamení agresivních alkoholiků



Závěr roku nám přináší rekordmana Olomouckého kraje v množství požitého alkoholu. Těžko uvěřitelných 4,37 promile alkoholu měl v sobě před Štědrým dnem jednadvacetiletý mladík z Hanušovic, který si navíc v tomto stavu troufl na strážníka městské policie v Šumperku. Uniformovaný muž dostal od násilníka, jenž nechtěl ukázat své doklady, pěstí do hlavy a utrpěl otřes mozku.

Drama jako z francouzských barikád se odehrálo na Boží hod v hostinci Pod Zámkem v Králci na Šumpersku. Až do zavíračky tam popíjel muž ze Šumperka, který své řádění odstartoval tím, že dal pěstí devatenáctiletému mladíkovi, za což jej vyvedli z hospody ven. Následně zvenčí zabarikádoval vstupní dveře stoly a židlemi, rozbil okno a poničil kolo jednoho z hostů.
Také policisté s tímto agresorem měli spoustu práce. Při zatýkání utrpěl jeden ze strážců zákona zlomeninu záprstních kůstek. Ani v policejní cele se opilec neuklidnil a snažil se zdemolovat vybavení. Nakonec se musel spokojit z roztrháním deky. Pak ho připoutali. Kolik promile měl tento výtečník zatím není známo.

(ilustrační obrázek)

středa 22. prosince 2010

Štědrovečerní žranice v tahu



Takto drzého zloděje jsme v Prďácké kronice ještě neměli. Je pravda, že už jsme zaznamenali zloděje několika litrů svíčkové, ale takto vybílenou ledničku, zaznamenáváme poprvé. Rodince poněkud zkomplikoval přípravy na štědrovečerní hody zloděj, který v úterý 21. prosince v době od 10 do 16 hodin navštívil jejich lednici. Ta stála na společné chodbě v prvním patře domu na Riegrově ulici v Olomouci. Zločinec vylomil petlici a ukradl osm řízků, kilo masa na guláš, kilo klobás, jedno balení sýrů a jednu skleničku tatarské omáčky.
Majitel, který škodu vyčíslil na 650 korun, by se měl s největší pravděpodobností zaměřit na nějakého mlsného souseda.
(ilustrační foto)

úterý 21. prosince 2010

Hospoda přišla o měděný nápis



Kuriózní krádež řeší olomoučtí policisté. V době od 17. do 20. prosince ukradl zloděj z fasády restaurace na Řepčínské ulici v Olomouci nápis. Jednalo se o devět písmen z měděného plechu tvořící název restaurace. Písmena byla vysoká 75, široká 10 a hluboká 10 centimetrů. Škoda je padesát tisíc korun.
(ilustrační foto)

pátek 17. prosince 2010

Jeden spící opilec se dusil protézou, další opilá žena vstala a odešla



Starší muž ležel ve čtvrtek 16. prosince po deváté večer na chodníku u křižovatky ulic Dukelská a Plzeňská v Uničově. „Strážníci se jej v sedmnáctistupňovém mrazu snažili marně probudit. Zavolali tedy sanitku a ve spolupráci se zdravotníky muže probrali,“ informoval Marek Juráň, tiskový mluvčí uničovské radnice.
Vděčnosti se však strážníci a záchranáři nedočkali. „Muž se začal chovat agresivně, všechny urážel, odmítal vyšetření a nechtěl prokázat svou totožnost. Na pomoc tedy přijela i hlídka republikové policie, jež muže převezla na služebnu,“ sdělil Juráň. Útočné chování postaršího muže pokračovalo i tam. „Během zjišťování totožnosti byli policisté i strážníci neustále zasypáváni přívalem nadávek, a dokonce se dočkali obvinění z krádeže peněženky,“ řekl velitel uničovských strážníků František Opletal. Peněženku měl muž celou dobu v zadní kapse kalhot.
Po chvíli muže přemohl spánek, jenže se začal dusit. Policisté mu z krku vytáhli zapadlou zubní protézu a zavolali sanitku. Zdravotníci jej následně odvezli do šternberské nemocnice.
Obdobný případ řešili strážníci o několik hodin později na Masarykově náměstí. Hlídka strážníků narazila na zjevně opilou ženu, která ležela na chodníku. „Tato žena ale normálně komunikovala. Strážníkům sdělila, že není zraněna a na místě je jen krátkou chvíli, aby si odpočinula. Následně vstala a odešla,“ uvedl Opletal.

středa 8. prosince 2010

Neukradnutelné kolo



Hrozbou všech zlodějů kol je proděkan olomoucké Filosofické fakulty Petr Bilík. Tomu se už dvakrát podařilo chytit zloděje svého vlastního kola. Poprvé to bylo přímo při činu. Přibližně před šesti lety si jeho bicykl vyhlédl soused. „Přišel jsem do sklepa a on ho už měl vytažené ven a za rohem opřené o zeď,“ řekl Bilík.
Podruhé mu stejné kolo ukradli na konci října. Druhý den však šel Bilík centrem Olomouce a v dálce zahlédl muže, jak vychází z baru s jeho kolem, nasedá na něj a odjíždí. Přibližně na úrovni Divadla hudby se Petr Bilík sprintem vydal směrem k obchodnímu domu Koruna, tam zloděje ztratil z očí, instinktivně se tedy vydal směrem ke kinu Metropol. „Na poslední chvíli jsem jej zahlédl, jak zachází s kolem do dvora. Chytl jsem po kole s tím, že je moje a on utekl,“ popsal závěr honičky Bilík.
Kolem zrovna projížděla policejní hlídka, které Bilík nahlásil, co se stalo, pak na své kolo nasedl a odjel na schůzi. Za svůj hrdinský výkon a sprinterské schopnosti uděluji Petru Bilíkovi čestný titul Prďácké kroniky Statečný Radek.
(foto: Petr Bilík)